Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!
4 – Imbir do dań
Świeży i mielony imbir doskonale poprawia jakość potraw i nadaje im ostrego i zdecydowanego smaku. Możesz go dodać dosłownie do każdego dania, a szczególnie pasuje do ryb i mięs. Dodaj imbir do gulaszu, łososia, kurczaka lub zobacz jak przygotować Poke Poke – Hawajski tatar surferów.
5 – Imbir do zimnej wody i gorącej herbaty
Korzeń imbiru rozgrzeje Cię w zimne wieczory, ale odświeży w gorące dni. Dodaj kilka plastrów do rozgrzewającej herbaty lub przygotuj orzeźwiającą wodę egzotyczną.
6 – Imbir na zdrowie
Imbir od ponad 2 tysięcy lat używany jest jako lekarstwo na kaszel, mdłości, migrenę, zaparcia i leczy zapalenia jamy ustnej. Aromatyczny zapach imbiru, zawartość olejków eterycznych i substancji żywicowych czyni tę przyprawę lekiem na każde zło. Napój z imbiru ukoi Twoje gardło i ułatwi odkrztuszanie.
7 – Imbir na urodę
Imbir dzięki swoim nawilżającym właściwościom wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do włosów i cery. Samodzielnie możesz przygotować odżywkę do włosów z imbiru, która zapobiega wypadaniu włosów lub zrobić wygładzającą maseczkę do twarzy.
Jak widzisz imbir ma szerokie zastosowanie i na pewno polubisz kuchnię o imbirowym smaku. Jeżeli znasz inne właściwości tej przyprawy, to koniecznie podziel się z nami!