Zatrucie pokarmowe jest spowodowane spożyciem produktów zainfekowanych przez bakterie, wirusy czy toksyny. Zasadniczo każde jedzenie może przyczynić się do zatrucia pokarmowego, jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowane czy też nie będzie przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Istnieje jednak kilka produktów, które stwarzają największe prawdopodobieństwo zatrucia.
NIEMYTE OWOCE I WARZYWA
Świeże owoce i warzywa bez wątpienia są jednym z podstawowych elementów zdrowego odżywiania się, ale musimy pamiętać o ich myciu. Bród, bakterie i toksyny bardzo łatwo osadzają się na owocach i warzywach ze względu na sposób ich hodowania oraz warunki naturalne, w których rosną. Jednym z przykładów zatrucia pokarmowego wywołanego przez owoce i warzywa jest zatrucie wywoływane przez pałeczkę okrężnicy. Myć należy zarówno te owoce i warzywa kupowane w paczkach (czyli najczęściej hodowane przy użyciu dużych ilości chemicznych wspomagaczy) jak i te kupowane na targu, najczęściej świeżo zerwane – chociażby ze względu na fakt, że zbierane i przenoszone były przez innych ludzi, którzy mogą mieć bakterie i zarazki na dłoniach.