Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
2. Ogórki
Innym doskonałym źródłem witaminy C są ogórki. Można ich używać w koktajlach, sokach z surowych warzyw, jeść je jako zdrową przekąskę, ale też stosować w formie maseczek na skórę. Ogórki są w 95% złożone z wody. Są bogate w potas i idealnie działają na zapalenia brzucha. Świetnym sposobem jest też dodanie kilku plasterków ogórka do wody, którą pijemy. Nie dość, że otrzymamy orzeźwiający, to jeszcze zdrowy napój!
Na kolejnej stronie więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















