Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego układu odpornościowego jest witamina C. Jest ona również potrzebna do normalnego wzrostu i naprawy tkanek. Najlepszym sposobem, aby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witaminy C, jest odpowiednia żywność. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. Na szczęście, istnieje wiele pokarmów bogatych w witaminę C, które możemy spożywać na co dzień. Jest to szczególnie ważne wiosną, kiedy wiele osób cierpi z powodu jej niedoboru. Oto 10 znakomitych źródeł witaminy C!
3. Czerwona papryka
Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czerwona papryka. Ma niską zawartości cukru i cechuje się naturalną słodkością. Jedna czerwona papryka zawiera w sobie nawet większą ilość witaminy C, niż wymagana dzienna dawka dla dorosłego człowieka! Średnie zapotrzebowanie to około 60 mg na dobę. W jednej papryce jest jej co najmniej 90 mg, a w czerwonej nawet do 150 mg. Papryka świetnie sprawdzi się w sałatkach, jako dodatek do tortilli, w formie zupy, jak i przekąska na surowo. Podczas gotowania zawartość witaminy C w czerwonej papryce obniża się, polecamy więc jeść ją jako surową przekąskę. Jeśli zaś mówimy o sproszkowanej papryce – znakomicie działa na trawienie. Same korzyści!
Na kolejnej stronie więcej!