Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

8 pomysłów na TANI i sycący obiad!

Dzisiaj krótko i na temat. Oto 8 pomysłów na tanie i sycące dania! Ciekawe czy kiedykolwiek próbowaliście choć jednego? W niektórych przypadkach koszt porcji nie przekracza nawet 2 zł!  

 

sa_1430385882pierogi

 

PIEROGI RUSKIE

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej osolonej wody

Na farsz:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • cebula
  • olej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na pierogi ruskie!

  1. Cebulę obierz, posiekaj.
  2. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę, zrumień.
  3. Ziemniaki zmiel.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i ziemniakami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na ciasto mąkę przesiej do miski, wlej wodę, wyrób łyżką (jeśli jest zbyt gęste, dodaj wody).
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę, zagnieć i rozwałkuj.
  7. Szklanką wykrawaj krążki.
  8. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi dokładnie zlepiaj.
  9. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, przykryj.
  10. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty.
  11. Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i wyłóż na półmisek.
  12. Boczek pokrój w kostkę.
  13. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 2-3 minuty, zdejmij.
  14. Pierogi podawaj polane tłuszczem i boczkiem.
  15. Możesz je też podpiec w piekarniku.

 

CZYTAJ DALEJ >>>