Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Odkryj 8 produktów bogatych w te kwasy – niekoniecznie są to tylko ryby.
HUMMUS
Warto się na niego skusić, bo hummus nie dość, że smaczny, dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jego głównym składnikiem jest cieciorka (świetne źródło białka, witamin z grupy B, żelaza, błonnika), ale ma w sobie także oliwę, sok z cytryny, czosnek i składnik najważniejszy z punktu widzenia zawartości kwasów – tahini, czyli pastę z ziaren sezamu. Jak jeść hummus? Jako dodatek do surowych warzyw lub z pieczywem, smarując nim kromkę.
CZYTAJ DALEJ >>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















