Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Odkryj 8 produktów bogatych w te kwasy – niekoniecznie są to tylko ryby.
HUMMUS
Warto się na niego skusić, bo hummus nie dość, że smaczny, dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jego głównym składnikiem jest cieciorka (świetne źródło białka, witamin z grupy B, żelaza, błonnika), ale ma w sobie także oliwę, sok z cytryny, czosnek i składnik najważniejszy z punktu widzenia zawartości kwasów – tahini, czyli pastę z ziaren sezamu. Jak jeść hummus? Jako dodatek do surowych warzyw lub z pieczywem, smarując nim kromkę.
CZYTAJ DALEJ >>>