Trądzik jest złożonym zagadnieniem. Nie ma jednej przyczyny, która odpowiada za jego powstawanie. Niektóre produkty spożywcze mogą zaszkodzić Twojej cerze, ale dla kogoś innego mają zbawienne działanie. Jednak istnieje lista najbardziej szkodliwych produktów, których powinny unikać osoby z wrażliwą skórą. Co możesz jeść, a z czego najlepiej zrezygnować?
1. ORZECHY
Orzechy są naładowane witaminami i mikroelementami. Zdecydowanie potrzebne są w naszej diecie. Jednak musimy je ograniczyć. Po pierwsze należy wybierać orzechy dobrej jakości, nie przesuszone, nie wilgotne. Szczególnie miej się na baczności podczas zakupów w supermarkecie.
Podczas transportu orzechy mogą stracić swoją jakość i przy tym wytworzyć szkodliwą mykotoksynę, która w dużej ilości może wywołać silne reakcje alergiczne. W takim wypadku trądzik i wypryski są nieuniknione.