Zatrucie pokarmowe jest spowodowane spożyciem produktów zainfekowanych przez bakterie, wirusy czy toksyny. Zasadniczo każde jedzenie może przyczynić się do zatrucia pokarmowego, jeżeli nie zostanie odpowiednio przygotowane czy też nie będzie przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Istnieje jednak kilka produktów, które stwarzają największe prawdopodobieństwo zatrucia. Oto lista 8 z nich.
MLEKO NIEPASTERYZOWANE
Mleko niepasteryzowane może być szkodliwe – niepasteryzowane mleko nie zostaje poddane odpowiedniemu podgrzewaniu, przez co może zawierać w sobie bakterie, np. Campylobacter. Dzieci nie powinny pić mleka niepasteryzowanego, ponieważ są bardziej podatne na te bakterie. Jeżeli decydujemy się na spożywanie mleka niepasteryzowanego, musimy pamiętać o tym, że zawsze trzeba przechowywać je w lodówce i pod żadnym pozorem nie pić po przekroczeniu daty ważności – okres przydatności do spożycia takiego mleka jest o wiele krótszy od pasteryzowanego.
CZYTAJ DALEJ >>>