8 przepisów na przygotowanie śledzia. Lubicie te ryby czy gustujecie w innych? Poniżej znajdziecie inspiracje na przygotowanie sałatki, marynaty czy przekąski śledziowej.
ŚLEDŹ Z ZIEMNIAKAMI W ŚMIETANIE
- 2 opakowania śledzi a la Matias
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 duże kubki śmietany 12%
- pieprz, sól
- 1,5 kg ziemniaków
Śledzie pokroić na kawałki. Cebulę i jabłko obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wlać śmietanę, dodać pokrojone śledzie, starte jabłko i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Śledzie w śmietanie wstawić do lodówki. Ziemniaki można przygotować na dwa sposoby: w mundurkach lub obrać i ugotować do miękkości. Śledzie podawać z ziemniakami.