8 przepisów na przygotowanie śledzia. Lubicie te ryby czy gustujecie w innych? Poniżej znajdziecie inspiracje na przygotowanie sałatki, marynaty czy przekąski śledziowej.
ŚLEDŹ ZE ŚLIWKAMI
- 600 g śledzi w oleju a’la matias
- 3 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 1 słoik śliwek w occie
- 250 ml majonezu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie odsączmy z oleju i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i zalewamy octem spod śliwek. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
- Wyjmujemy z lodówki, odlewamy zalewę i kroimy śledzie na mniejsze kawałki (2 cm szerokości).
- Układamy warstwę śledzi w podłużnym naczyniu, na śledziach kładziemy piórka czerwonej cebuli. Cebulę obficie pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na cebuli układamy wydrylowane i przekrojone na pół śliwki.
- W naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, kosztujemy i solimy do smaku, a następnie wylewamy na śledzie tak aby dokładnie przykryć wszystkie składniki.
- Naczynie przykrywamy ponownie i wkładamy do lodówki na 24 godziny.