- 2 dojrzałe awokado
- 1 cytryna
- 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 4 łyżeczki czerwonego kawioru
- kilka gałązek koperku
- sól
- biały pieprz
Owoce awokado umyć, starannie osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Łyżeczką wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki. Cytrynę dokładnie wyszorować pod gorąca wodą, osuszyć. Odkroić kilka plasterków, zostawić je do dekoracji, z pozostałej części wycisnąć sok. Miąższ awokado skropić sokiem z cytryny i bardzo dokładnie rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać ze śmietaną, a następnie z zimnym bulionem warzywnym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Zupę rozlać do talerzy, każdą porcję udekorować plasterkami cytryny i posypać koperkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













