- mała kapusta włoska
- 20 dag ryżu
- litr wywaru z mięsa
- 3 ziemniaki
- cebula
- pieprz
- łyżka masła
- łyżka oleju
- natka pietruszki
- przyprawa uniwersalna
Cebulę obrać i posiekać. Smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liście, głąb i twarde części liści. Pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Pozostawić przez chwilę na małym ogniu. Podgrzać wywar, powoli zalać nim warzywa. Dodać mało, przyprawę i pieprz do smaku. Przykryć i gotować przez pół godziny. Ryż opłukać, wsypać do zupy. Gotować przez następne 15 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę można udekorować kosteczkami kolorowej papryki.