Porcja dla 4 osób:
- 150 g suchej fasoli,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 l wywaru z jarzyn,
- sól, pieprz.
- Grzanki:
- 4 kromki białej bułki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Fasolę umyć. Wlać 500 ml zimnej, przegotowanej wody, moczyć fasolę 12 godz. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać. Marchewkę i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Boczek pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni. Po wyjęciu, pokroić w kostkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebule, marchewkę i pomidor. Do garnka z ugotowana fasola wlać wywar z jarzyn, zagotować. Dodać podsmażone jarzyny i sól. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę przetrzeć przez sito. Przygotować grzanki: każda kromkę przekroić na 4 części, zrumienić w piekarniku. Gorące grzanki posmarować masłem roztartym z czosnkiem i solą. Przetartą zupę ponownie zagotować. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Posypać skwarkami z boczku. Podawać z grzankami.