- 50 dag brokułów
- 3 szklanki wywaru jarzynowego
- 4 łyżki posiekanych mieszanych ziół (trybuli, natki pietruszki, estragonu, szczypiorku, tymianku)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać i osączyć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku roztopić masło, podsmażyć cebulę z czosnkiem na jasnozłoty kolor. Wlać gorący wywar jarzynowy, dodać brokuły. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 8-10 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać posiekane zioła. Zupę zmiksować w mikserze lub przetrzeć przez sito. Jeszcze raz zagotować, wlać jogurt, starannie wymieszać. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w cząstki. Zupę podawać z jajkami.