- 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag)
- 50 dag kiełbasy jałowcowej
- 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425ml)
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag żółtego sera gouda
- ¾ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyki oleju
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.