- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 pory
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka posiekanej natki
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do formy
Składniki na ciasto zagnieść, dodając 2-3 łyżki ziemnej wody. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić i pokroić, podsmażyć na oleju i maśle (razem). Dodać ziemniaki pokrojone w plastry, śmietanę, żółtko, natkę i ubitą z białek pianę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę, ponakłuwać widelcem, podpiec. Nałożyć masę ziemniaczano-śmietanową, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.