- 1/2 kg pomidorów bez skórki
- 1 kg mięsa mielonego
- 1/2 kg pieczarek
- 3 małe przeciery pomidorowe w puszce
- sól
- Pieprz
- papryka w proszku
- chili
- 1/2 kg makaronu świderki
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 cebule
- olej
- 40 dag sera żółtego
Ugotowany makaron (nie za miękki) i przelany zimną wodą pozostawić na sicie. Mięso usmażyć z cebulą i przyprawami. Oczyszczone pieczarki usmażyć na oleju a pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory. Usmażone dodać do mięsa i wlać przeciery pomidorowe. Formę do zapiekanki posmarować olejem. Warstwami ułożyć makaron, farsz mięsny. Wierzch posypać startym serem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.