- 30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
- 25 dag mięsa pieczonego lub duszonego
- 1 kostka przyprawy do zup
- 5 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- sól
- pieprz
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy
- 2 dag tartej bułki
Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować 20 – 25 min, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Mięso gotowane, duszone lub pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 min. Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.