- 30 dag cielęciny bez kości
- słoik marchewki z groszkiem
- cebula
- kostka bulionu warzywnego
- łyżeczka przyprawy prowansalskiej
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 50 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc
- sól
- pieprz
Mięso zalać dwiema szklankami wrzącego bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru, ostudzić i zemleć lub bardzo drobno pokroić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko odparować, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić, skropić sosem sojowym, wlać 2 – 3 łyżki wywaru i udusić, wymieszać z osączoną marchewką i groszkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim równymi warstwami : połowę ziemniaków, połowę warzyw, mięso, resztę warzyw i pozostałą część ziemniaków. Jajo roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić 1/5 szklanki wywaru i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 15 – 20 minut. Podawać z dowolną surówką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













