- 30 dag ryżu (3 torebki)
- puszka pomidorów w zalewie
- 25 dag gotowanego lub pieczonego mięsa
- 2 duże cebule
- posiekana bazylia lub natka pietruszki
- oliwa do smażenia
- garść czarnych oliwek
- 10 dag sera feta sól
- pieprz
- 2 jajka
- kostka rosołu grzybowego lub warzywnego
Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki. Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i oliwkami. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone mięso, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez chwilę. Pomidory osączyć, rozgnieść widelcem, wymieszać z zieleniną. Ser pokroić w kostkę. Nasmarować masłem formę do zapiekanek, układać w niej warstwami ryż z oliwkami, mięso z cebulą, pomidory z zieleniną. Posypać kostkami fety. Jajka lekko ubić trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Włożyć do gorącego piekarnika i zapiec na złoty kolor.