- 100 dag ryżu,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 mała cebula,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 pomarańcz,
- 1 kostka rosołowa,
- 3 łyżki soku cytrynowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2szklanki keczupu ostrego,
- 1 łyżeczka płaska bazylii,
- sól,
- pieprz
- natka z pietruszki.
Ryż dokładnie wypłukać (do czystości wody), dodać kostkę rosołową ugotować w dużej ilości wody na sypko, odcedzić dokładnie wystudzić. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić na drobno. Pomarańcz obrać usunąć białą błonę pokroić dowolnie. Sok cytrynowy wymieszać z keczupem doprawić solą, bazylią i pieprzem mieszając stopniowo dolewać oliwę ucierać chwilę. Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem delikatnie wymieszać na końcu dodać bardzo drobno pokrojoną natkę z pietruszki.