- 4 pomarańcze
- 2 czerwone grejpfruty
- 20 dag roszponki lub innej sałaty
- 2 cykorie
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju sojowego
- cukier
- 5 dag orzechów włoskich
Pomarańcze i grejpfruty obrać i usunąć białe skórki. Podzielić na cząstki, zdjąć przezroczyste błonki. Z kilku kawałków owoców wycisnąć sok. Mięso pokroić w paseczki, usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzone kawałki mięsa wymieszać z owocami, cykorią i sałatą. Sok z owoców wymieszać z cukrem, octem winnym, solą, pieprzem i olejem. Tak przygotowanym sosem skropić sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami.