- 4 filety z dorsza lub innej morskiej ryby
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 pomarańcze
- sól
Zamrożone filety natrzeć solą i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć rybę z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Drugą wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Ostrym nożem usunąć błonki i podzielić na nieduże cząstki. Obraną skórkę pokroić w wąskie paseczki i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. W rondelku stopić masło lub margarynę, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, dodać podsmażoną skórkę. Dokładnie wymieszać. Filety ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem. Udekorować cząstkami pomarańczy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













