- 1 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- 40 dag filetów z mintaja
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 8 plastrów boczku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- plasterki limetki
Ziemniaki obrać, ugotować. Cukinię oczyścić, pokroić na kawałki. Opłukać pomidorki. Rybę pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Na patyczki od szaszłyków nadziewać na przemian: plasterek boczku, pomidorek, kawałek cukinii oraz ryby. Szaszłyki smażyć na oleju 5 minut, obracać od czasu do czasu. Na koniec oprószyć solą i pieprzem. Posiekać szczypiorek. Mleko podgrzewać z masłem. Dodać do odcedzonych ziemniaków. Przyprawić gałką muszkatołową i solą. Przełożyć na półmisek, posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać z szaszłykami udekorowanymi limetką.