- 60 dag filetów z dorsza
- 80 dag ziemniaków
- 50 dag porów
- 40 dag marchewki
- 1 szklanka rosołu (instant)
- 10 dag śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
Ziemniaki ugotować w mundurkach (20 minut), obraći przestudzić. Pory pokroić w krążki, marchewki w słupki. Marchewkigotować 10 minut w osolonej wodzie, po 5 minutach dodać pory. Rybępokroić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą ipieprzem. Rosół zagotować ze śmietaną i musztardą. Zagęścić mąkąrozprowadzoną mlekiem, doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić wplasterki, usmażyć na oleju. Przełożyć do formy razem z warzywami irybą, polać sosem, zapiekać 25 minut w temp. 200 st.