- 1/2 paczki makaronu (grube wstążki)
- 1 duża cebula
- 20 dag kiełbasy pepperoni
- 3 strąki papryki smażonej
- 1 świeża czerwona papryka
- 3 łyżki wydrylowanych oliwek
- 3 świeże pomidory
- ser mozarella
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego oregano
- 1 gałązka rozmarynu
- pomidory koktajlowe do ozdoby
- świeża bazylia
- oliwa do smażenia
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę i krótko podsmażyć. Dodać paprykę (świeżą i smażoną), oliwki i pomidory obrane ze skórki. Dodać paprykę w proszku, oregano i gałązkę świeżego rozmarynu, podlać wodą i chwilę dusić do uzyskania gęstej konsystencji. Ugotować makaron al dente, przełożyć do wysmarowanej, żaroodpornej formy. Na makaron wyłożyć wcześniej przygotowany sos. Posypać utartym serem mozarella. Na ser położyć przekrojone na pól pomidory koktajlowe i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z pieca udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Potrawę kroić jeszcze w formie, w kwadraty lub trójkąty. Podawać gorące.