- 30 dag makaronu wstążki
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanki mrożonego groszku
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag żółtego sera
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól
- Pieprz
- tłuszcz do formy
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać, boczek pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu. Wrzucić pieczarki, smażyć aż puszczą sok. Dodać opłukany groszek, tymianek, sól, pieprz do smaku. Dusić 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wymieszać ze śmietaną i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Drugi ząbek obrać, przekroić i natrzeć formę do zapiekania. Makaron uformować w gniazdka, ułożyć w formie. Do każdego gniazdka wlać trochę przygotowanego sosu. Ser zetrzeć, wymieszać z papryką, posypać potrawę. Zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













