- 5 dag makaronu nitki
- sól
- pieprz
- 20 dag szpinaku
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2-3 plasterki bekonu lub chudego boczku
- sos pomidorowy w proszku (na 1 szklankę)
- 4 czarne oliwki
- pomidory
- sałata i natka do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Szpinak przebrać, opłukać, pokroić w paski, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Pomidory pokroić w niedużą kostkę. Makaron i szpinak osączyć, wymieszać. Jajka rozmącić z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bekon wysmażyć na chrupko na oleju, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Włożyć makaron i szpinak, polać mlekiem z jajkami, smażyć 2 minuty na małym ogniu. Sos w proszku przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Makaron, skwarki z bekonu, pomidory i oliwki przełożyć na talerz, posypać pieprzem. Udekorować cząstkami pomidorów, natką pietruszki i listkami sałaty. Podawać z sosem.