- 40 dag makaronu (najlepiej wstążki)
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 8 dag sera żółtego
- 5 gałązek szałwii
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotować na półtwardo. Ząbki czosnku obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Drobno posiekać orzechy. Szałwię opłukać, posiekać. Rozgrzać mocno masło w garnku. Wrzucić orzechy, czosnek i szałwię. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Stale mieszać podczas smażenia, doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić do garnka z sosem, wymieszać. Podgrzać przez chwilę i przełożyć na talerze. Posypać startym żółtym serem.