Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Ciasteczka kokosowe

  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 średnia cytryna
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz przełożyć do miski (zostawić 1 łyżkę), utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Wbić jajko i wsypać skórkę cytrynową. Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy. Wsypać kokos (1 łyżkę odłożyć). Drewnianą łyżką starannie wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem. Formować małe ciasteczka i ostrożnie przekładać je na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 200 st. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć do małego rondelka i stopniowo roztapiać w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i wlać do szprycy. Udekorować jeszcze ciepłe ciasteczka cieniutkimi paseczkami. Można również do połowy zanurzać je w polewie. Zanim polewa zastygnie posypać ciastka wiórkami kokosowymi.