Biszkopt:
- 6 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto bezowe:
- 6 białek
- 28 dag cukru
- 8 dag płatków migdałowych
Ponadto:
- agrest z kompotu
- 1/2 l kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 3 galaretki zielone (np. agrestowe)
Z podanym składników upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor w temp. 150 st. przez 35 minut. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Agrest osączyć z kompotu. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru i żelatyny. Na biszkopt wyłożyć osączony agrest, następnie na niego wlać tężejącą galaretkę, potem ubitą kremówkę i na końcu ciasto bezowe. Schłodzić.