Ciasto:
- 5 jajek
- 17 dag cukru
- 8,5 dag mąki
- 8,5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 5 łyżek margaryny
- szczypta soli
- sok z 4 pomarańczy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
Nadzienie:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki
- 10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji.
Formę o śr. 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką. Jajka, cukier i szczyptę soli ubić na krem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i stopioną margarynę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200oC, po czym zmniejszyć temp. Do 180oC i piec dalej 20 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek. Krem podgrzewać mieszając (nie gotować!). Dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem. Przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami. Wstawić do lodówki na 2h.