- 10 dag suszonych grzybów
- 1 szklanka tartej bułki
- 1-1,5 szklanki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 4 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub sezamu
- suszony majeranek
- bazylia
- szałwia
- mielony kminek
- goździki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Grzyby umyć, zalać małą ilością wody, odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować. Tartą bułkę wsypać do miski, dodać szklankę śmietany, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Ostudzone grzyby przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z cebulą i tartą bułką, dodać jajka, zmiażdżony czosnek, przyprawy i zioła, posolić. Jeśli masa jest gęsta, można wlać pozostałą śmietanę. Formę na pasztet posmarować masłem, wysypać orzechami lub sezamem, napełnić masą, docisnąć i wygładzić wierzch. Piec 30-40 minut w temp. 180 st. Podawać na ciepło lub zimno.