- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki
- 150 ml białego wina
- 3 żółtka
- natka pietruszki
- sól
- cukier
- gałka muszkatołowa
- ocet lub sok z cytryny
- 10-15 dag tłuszczu
Kalafior oczyścić, opłukać, zalać wodą zakwaszoną octem lub sokiem z cytryny. Osączyć i włożyć do wrzącej wody lekko osolonej z dodatkiem szczypty cukru. Ugotować na półtwardo. Wyjąć, podzielić na części. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z żółtkami. Powoli wlewać wino, dokładnie ubijając masę trzepaczką. Masę połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i startą gałką muszkatołową. Kalafior maczać w cieście i od razu nakładać na silnie rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.