- 600 g cielęciny z kością
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml słodkiej śmietany
- 1 żółtko
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- posiekana natka
- gałka muszkatołowa
Warzywa umyć, obrać, pokroić. Cielęcinę opłukać, zalać litrem wrzątku, dodać warzywa, posolić, gotować do miękkości. Gdy zmięknie mięso, wywar odcedzić. Mięso pokroić na kawałki. Masło zasmażyć z mąką uważając by się nie zrumieniła. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego wywaru. Stale mieszając dodawać pozostały wywar, gotować 20 minut, doprawić gałką muszkatołową, dodać natkę. Żółtko rozmieszać ze śmietaną, wlać kilka łyżek gorącego sosu, następnie połaczyć z całym sosem. Doprawić sokiem z cytryny. Pokrojone mięso włożyć do sosu, podgrzać (nie zagotować). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.