- 2 małe kurczaki
- 3 dag tartej bułki
- 2-3 cebulki dymki (ze szczypiorkiem)
- 1 szklanka białego wytratwnego wina
- 2 szklanki pikantnego ketchupu
- olej
- sól
- pieprz
Kurczaki podzielić na połówki. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w tartej bułce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ułożyć połówki kurcząt na blasze i piec około 30 minut. Przygotować czerwony sos cebulowy: dymkę umyć, posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię i dusić przez chwilę na odrobinie oleju na małym ogniu. Wino wymieszać starannie z ketchupem. Gdy cebulki lekko się zarumienią, dodać wino, zamieszać, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, natychmiast zdjąc z ognia. Kurczęta wyłożyć na półmisek, ozdobić szczypiorkiem. Przed podaniem polać gorącym sosem.