- 1 kg wołowiny
- 150 g pieczarek
- 100 ml bulionu
- 100 g kabanosów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- bazylia
- ziele angielskie
- liść laurowy
Mięso przeciąć wzdłuż do połowy, rozbić, posypać przyprawami, natrzeć roztartym czosnkiem, polać winem i wstawić do lodówki. 2 jajka ugotować na twardo, następnie obrać i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki, posiekane jaja oraz surowe jajko, wszystko doprawić i wymieszać. Farsz ułożyć na mięsie, położyć kabanosy, zrolować i zasznurować. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, zalać bulionem i pozostałą marynatą, dusić ok. 80 minut.