- 3 filety z piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 małe cukinie
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g śmietany
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Obrany ząbek czosnku posiekać. Marchewkę oskrobać i umyć. Umytą cukinię przyciąć na obu końcach i wraz z marchewką pokroić w zapałkę lub zetrzeć na grubej tarce. Filety umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Na dużej patelni rozgrzać olej. Mięso smażyć przez 10 minut z obu stron, po czym wyjąć. Czosnek wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać warzywa i mieszając smażyć jeszcze przez 5 minut. W kubku wymieszać śmietanę, zioła, paprykę oraz sól i pieprz. Polać tym warzywa i zagotować. Filety włożyć ponownie na patelnię i dusić razem z warzywami przez 5 minut na małym ogniu. Posypac parmezanem i podawać najlepiej ze świeżym pieczywem.