- 800 g cielęciny bez kości
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 4 duże kwaskowate jabłka
- majeranek
- cytryna
- 250 ml bulionu z kostki
- cukier
- sól
- pieprz
Cielęcinę opłukać, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry. Zbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm, oprószyć mąką, pieprzem i solą. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, włożyć kawałki mięsa, zrumienić z obu stron. Jabłka umyć i obrać. Skórkami wyłożyć rondel, posypać majerankiem. Zrazy ułożyć na skórkach, podlać bulionem, dusić aż będą całkiem miękkie. Jabłka pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Posypać cukrem i majerankiem. Masło rozgrzać w rondelku, włożyć jabłka, poddusić uważając, by się nie rozgotowały. Na półmisku ułożyć najpierw jabłka, potem miękkie zrazy. Sos przecedzić, polać nim zrazy, ozdobić plasterkami cytryny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













