- 4 nieduże udka
- 1 szklanka jasnego piwa
- 5 dkg rodzynek
- 1 łyżka masła
- listek laurowy
- 3 cebule
- 6 plasterków boczku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
Rodzynki zalać piwem, dodać cukier i moczyć godzinę, osączyć. W tym czasie przygotować udka kurczaków, ułożyć na żaroodpornym półmisku, skropić piwem i oliwą, dodać przyprawy, ułożyć w wolnych miejscach zwinięte w ruloniki paski boczku i cebulę pokrojoną na ćwiartki, przyprawić, rozłożyć na wierzchu kawałeczki masła i rodzynki, wstawić do piekarnika (250 st.), piec 40 minut, polewać sosem i odwracać co jakiś czas na drugą stronę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













