- 500 g wątróbki cielęcej
- 200 g rabarbaru
- 100 g kwaskowatych jabłek
- 50 g cebuli
- 20 g masła
- 2 łyżki octu winnego
- 100 ml wywaru z kostki (najlepiej cielęcego)
- 1 łyżeczka gotowego sosu z pieczeni
- sól
- czarny pieprz
- 3 łyżeczki cukru
- 20 g tłuszczu do smażenia mąka
- trybula lub natka
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-cm kawałki. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę i rabarbar poddusić w maśle, dodać jabłka, wlać wywar i ocet, zagotować, zagęścić sosem. Gotować minutę na małym ogniu, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Plastry wątróbki obtoczyć w mące, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić, posypać pieprzem do smaku. Podawać przybrane zieleniną z sosem rabarbarowym i ryżem.