- 8 sznycli cielęcych
- po 25 dag jasnych i ciemnych winogron
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu
- 10 dag śmietany kremówki
- 3 dag masła
- 12 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
Winogrona pokroić na połówki, usunąć pestki. Natkę umyć, posiekać. Sznycle przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć serem, posypać natką. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na oleju. Wlać rosół i śmietanę, dusić 10 minut. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim winogrona i orzechy. Dodać cukier i sok z cytryny, skarmelizować. Roladki wyjąć. Do sosu wsypać zasmażkę, krótko gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Roladki, sos i winogrona przełożyć na półmisek.