Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Karczek na patyku

Przepis na małą przekąskę, szaszłyki z karczku na patyku znakomicie nadające się na wieczorne grilowanie w gronie przyjaciół bądż rodziny.

Składniki:

  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
  •  łagodna przyprawa do grilla 
  •  zioła: bazylia i oregano
  •  olej

Przygotowanie:

W przeddzień grilla należy mięso pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm. Następnie przygotowujemy głęboką miskę, gdzie będziemy układać mięso. W osobnej miseczce robimy marynatę. Mieszamy musztardę z przyprawami do grilla oraz ziołami i olejem, a następnie obtaczamy po kolei każdy kawałek mięsa w marynacie i układami piętrami na sobie w głębokiej misce. Resztę marynaty wlewamy od góry na mięso i przykrywamy folią kuchenną chowając do lodówki. Rano można obrócić mięso, aby kawałki, które leżały na górze przez całą noc też mogły nabrać smaku i aromatu marynaty. Zostawiamy mięso do momentu przyrządzania grilla. Zaczynamy robić szaszłyki. Rozkładamy mięso i ładne pełne kawałki odkładamy na bok w zależności od ilości osób i na co kto będzie miał ochotę, ich nie będziemy kroić. Resztę kroimy w większą kostkę 2,5 cm x 2,5 cm i odstawiamy do miseczki. Paprykę myjemy, pozbywamy się nasionek i także kroimy w kostkę rozmiarami odpowiadającą mięsu. Cebule kroimy w 3 mm plastry, doda smaku mięsu podczas grillowania. Kiełbaski kroimy 1 cm plastry tak jak i umyta wcześniej cukinię. A następnie wszystkie składniki nabijamy na patyki do szaszłyków przemieniając ich kolejność, ale tak by papryka lub cebula oddzielała od siebie mięsa. Na koniec wszystko obsypujemy pikantną przyprawą do grilla i kładziemy szaszłyki i mięsa na ruszt. Znakomitym dodatkiem będą pieczone ziemniaki w folii aluminiowej i sałatka ze świeżych warzyw.