Przepis na pyszną i pożywną zupę, barszcz ukraiński polecany na każdą uroczystość.Idelna dla wegetarian.
Składniki:
- 300 g pomidorów
- 4 składniki
- 150 g ziemniaków
- 150 g kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150 ml kwasu buraczanego
- 80 g fasoli perłowej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Namoczoną przez 8 godzin fasolę ugotować, odcedzić i odstawić. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut i odcedzić. Dwa buraki, marchew, pietruszkę zalać 1,5 litra wody i gotować 20 minut. Wywar przecedzić. Marchewkę i 2 buraki obrać, opłukać, pokroić w zapałkę, poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas buraczany. Przed podaniem doprawić śmietaną. Kwas buraczany można zastąpić sokiem z cytryny. Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z mięsa.