Przepis na kuleczki ziemiaczane wyśmienite dla wegetarian i nie tylko.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 5 łyżek tartego sera żółtego
- średnia cebulka
- łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
Składniki:
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ostygną ubijamy je porządnie na puree, dodajemy żółtka i ser.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do momentu aż zacznie się rumienić. Dodajemy ją do masy ziemniaczanej, jak również natkę, sól (czubata łyżeczka) i pieprz (łyżeczka). Wszystko porządnie mieszamy. Z przyrządzonej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Jajka rozbijamy w miseczce, do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej tartą bułkę. Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku i bułce. Smażymy gotowe kuleczki w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytkownicy), a jeżeli nie mamy frytkownicy to smażymy kuleczki w głębokim garnku.