Przepis na makaron "penne" z paluszkami mięsnymi z krabów znakomity dla osób uprawiających sport.
Składniki:
- 400 gr makaronu "penne"
- 2 zabki czosnku
- natka z pietruszki
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 mała śmietana słodka
- 5 paluszków (wielkosci jak paluszki rybne i tez mrożone) polpy z kraba
- sól, pieprz, ostra papryka
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelnię nalać odrobinę oliwy z oliwek, dodać posiekany czosnek i odrobinę natki z pietruszki. Podsmażyć na małym ogniu ok. minuty. Dodać pomidory z puszki, rozgnieść je widelcem. Smażyć ok 8 min. Dodać rozmrożone już i pokrojone na kawałeczki paluszki z polpy kraba. Rozgnieść je również widelcem, wszystko dobrze wymieszać, smażyc ok 5 min.
Na koniec wlać słodką śmietanę, dodać sól, pieprz i paprykę ostrą do smaku, wszystko dobrze wymieszać, dodać jeszcze na sam koniec odrobinę posiekanej natki z pietruszki, smażyć jeszcze 5 min i gotowe. Ugotowac makaron, odcedzić i dodać do przygotowanego wcześniej sosu (uwaga: makaron do sosu, nigdy sos do makaronu) wymieszać to wszystko na patelni na małym ogniu (w razie gdy sos stężeje za bardzo, dodać odrobinę wody w ktorej gotowaliśmy makaron) i gotowe. Nakladac na talerz, na środku położyć 2-3 listki natki dla ozdoby i podawać.