Przepis na sałatkę szpinakową z mozzarellą idealna dla wegetarian.
Składniki:
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 20 dkg świeżego szpinaku
- 15 dkg sałaty radicchio
- 4 dkg plasterków salami
- sól
- pieprz
- 4 plasterki pomidora do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulkę drobno siekamy. Ocet mieszamy z cebulą, musztardą, solą i pieprzem do smaku, dodajemy olej. Odsączmy mozzarellę, kroimy w kostkę i wkładamy na 10 min. do zrobionej marynaty. Następnie myjemy szpinak oraz sałatę i kroimy w paski lub ćwiartki w zależności od wielkości liści. Mieszamy sałatę ze szpinakiem i układamy na półmisku. Na to kładziemy pokrojona mozzarellę, i salami. Polewamy sosem w którym marynowaliśmy mozzarellę i dekorujemy plasterkami pomidora.
1 cebula