Przepis na bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu danie główne idelne na rodzinne przyjęcia.
Składniki:
- 8 kotletów ze schabu
- 3/4 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- 30 dkg sera żółtego
- 3-4 łyzki majonezu
- pieprz
- wegeta
Przygotowanie:
Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawić solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab. Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem. Piec 2 godziny przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godziny bez folii.