Przepis na znakomite danie główne, które jest proste w przygotowaniu i do tego nadaje się do każdego rodzaju przyjęcia.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kotlety schabowe
- ok 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 plastry sera
- 2 plastry szynki
- mała czerwona papryka
- mała puszka ananasa
- kieliszek śliwowicy lub wina
- koperek
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- czosnek
- olej
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zalać winem i wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie usmażyć pokrojone pieczarki z cebulką, pokrojonym w kostkę ananasem i papryką. Pod koniec dodać koperek. W miarę możliwości zredukować cały "sos" powstały ze smażenia pieczarek. Zostawić do ostygniecia. Kotlety wyjać i podsmażyć na patelni dodajac wino w którym się marynowały. Ostudzone kotlety ukladamy na kawałku ciasta kladziemy na to "pieczarkowy" farsz-dość duzo ( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ). Na górę plaster sera i szynki. Wszystko "pakujemy" w ciasto którego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem. Calość nacinamy by pozostała woda z pieczarek miala gdzie odparować, ciasto smarujemy "rozbełtanym" jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.