Przepis kulinarny na chłodnik bułgarski z dodatkiwm orzechów włoskich.
Składniki:
- 1,5 l zsiadłego mleka
- 6-8 orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 3 małe świeże ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietanki
- 400 g szynki
- koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w cienkie półplasterki. Ucieramy czosnek z solą, dodajemy oliwę i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę przegotowanej wody i trzepaczką mieszamy całość. Dodajemy ogórki, zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie także śmietankę aby chłodnik był bardziej słodki) oraz sparzone, obrane ze skórek i posiekane orzechy. Mieszając dodajemykoperek i doprawiamy odrobiną pieprzu. Wstawiamy do lodówki. Całość musi sie parę godzin “przegryźć”.